Гонят студенти-длъжници от общежитията на СУ

В последно време навсякъде из общежитията на Софийския университет са разлепени  съобщения, които  приканват студентите да  плащат в срок наемите и режийните си разноски, в прпотивен случай  те ще бъдат изгонени. Зам.-рект

2010-11-30 01:05:35
Гонят студенти-длъжници от общежитията на СУ
В последно време навсякъде из общежитията на Софийския университет са разлепени  съобщения, които  приканват студентите да  плащат в срок наемите и режийните си разноски, в прпотивен случай  те ще бъдат изгонени.

Зам.-ректорът на университета преди дни е разписал 30 заповеди за изгонване на длъжници. Студентите дължат само 18 лв.  наем на месец. Преди да се пристъпи към последната мярка, изгонването, студентите получават предупредителни писма.  Изгонването става,  ако те  дължат наем за 3-4 месеца.

Общежитията дължат доста големи суми за ток,  а при забавяне на плащанията, започват да се начисляват лихви.

Най-масово забавяли плащанията завършващите бакалаври и магистри. Когато наближи месец май, те спирали да плащат, защото  и без това след някой и друг месец завършвали. Други пък спирали да плащат още през февруари, защото  процедурата за изгонването се задейства след месеци.  Иначе бройката не нелащащите е горе-долу постоянна.

Любопитно е, че в останалите ВУЗ-ове  този проблем  е доста по-рядко срещан. В УНСС, например, от 5000 студенти  най-много 1-2-ма  се случва да не платят навреме. Те обаче моментално получавали  предупраждение за изгонване и  плащали.

Ректорът  на Техническия  пък подписвал на година най-много 7-8 заповеди за изгонване.

И в Югозападния университет  “Неофит Рилски” се случва студенти  да забавят наема си. Там обаче първото наказание е ‘забележка’. После  неизрядните платци получават предупреждение, но тези две стъпки ги карат да се издължат и то накуп.

Там обаче са направени ремонти на общежитията, цените са от 42 до 48 лв.,  а в стаите на студентите има телевизори и интернет. А студентите не се оплакват от условията, в които живеят.

Във Великотърновския  университет  сумата за наем излиза 45 лева на месец /1,20 на нощ/ и досега няма студент, който да не си го плати.  Големи екстри ползват студентите от общежитието на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” .  Те са настанени в самостоятелни  стаи, плащат по 175 лева, но цената включва и почистването на стаите от камериерка.  Интересно е, че макар наемът да не е малък, няма никакви проблеми със събирането му.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия